• "There is no greater agony than bearing an untold story inside you."

    Maya Angelou, poet, memoirist, and civil rights activist

Clan Seton

Aan de naam Seton kleeft een rijk gedocumenteerd en roemrucht verleden. De naam komt uit Schotland en in de National Portrait Gallery in Edinburgh hangen verschillende earls en lords Seton. Meest markant is het metershoge doek met George, 7th lord Seton (1531–1586)

Hij is afgebeeld in het kostuum waarin hij de bruiloft van Mary, queen of Scots, en de Dauphine van Frankrijk bezocht. George was een van de onderhandelaars van het huwelijk. Na Mary’s terugkeer in Schotland werd hij haar master of the household en lord provost van Edinburgh. 

Roodste bloed van Schotland

In het iets verderop gelegen archief is veel te vinden over de familie waarover wordt gezegd dat ze het roodste bloed van Schotland hebben. Eeuwenoude documenten, handgetekende stambomen, zelfs boeken zijn erover vol geschreven. 

collage clan 1


De bloedlijn van de Setons voert terug naar de legendarische Merovech, de eerste koning van de Franken. Het heersende geslacht van de Franken woonde aan de Merwede of Merowe, waar deze samenvloeit met de Maas, waar later het Slot Loevestein zou worden gebouwd. Merovech zou hieraan zijn naam ontleend hebben; Meerwege, hij komt van zee.

Merovech 

Dat hij van zee komt is overigens een mythe. Merovech’s moeder zou tijdens het baden in de rivier aangerand zijn door een zeemonster en zwanger zijn geraakt. Merovech werd hieruit geboren en zou daarom blauw bloed hebben gehad. Dit is een van de verklaringen van de oorsprong van blauw bloed. 

Judith & Boudewijn van Vlaanderen

Via Karel de Grote en zijn zoon Karel de Kale gaat de Seton-lijn verder naar zijn dochter Judith van Vlaanderen. Zij werd op haar twaalfde uitgehuwelijkt aan de koning van Wessex om voor het Frankische rijk een buffer te creëren tegen de invallen van de vikingen. Toen de koning al na een paar jaar stierf, claimde zijn zoon uit een eerder huwelijk zijn stiefmoeder als bruid. In het hele rijk werd er schande van gesproken, maar moeder en zoon waren niet bloedgerelateerd. Het huwelijk eindigde na twee jaar toen ook de stiefzoon overleed.

Judith keerde op haar zeventiende, als tweevoudig weduwe, terug naar haar vader, Karel de Kale, die haar in een klooster stopte in afwachting van een derde goede huwelijkspartij. Judith ontsnapte met Boudewijn van Vlaanderen, haar achterneef, met wie ze opgroeide aan het hof en op wie ze altijd al verliefd was. Stiekem trouwen ze, met goedkeuring van Judith’s broer Lodewijk de Stamelaar, die ook hielp bij de ontsnapping. Vader Karel is woedend. Hij onterft Judith en laat haar excommuniceren. 

Boudewijn en Judith

Samen met Boudewijn reist Judith naar de paus in Rome, waar ze toestemming krijgt voor haar huwelijk. Vader Karel gaat nu schoorvoetend akkoord en schenkt haar stukken land in Vlaanderen, Boulogne en Lens. Boudewijn bewijst zich daar later als een uitstekend krijgsheer tegen de vikingen en krijgt de bijnaam IJzeren Arm. 

Hun achterkleinzoon Lambert trouwt met Adelheid van Normandië. Naast een dochter die ze Judith noemen, krijgen ze een zoon, Seier. Hij zal de geschiedenis ingaan als de stamvader, de grondlegger van de Setons. De eerste Setons kregen de bijnaam Dougall, omdat ze uit Gallië kwamen, het westelijk gebied van Europa.

Setoun 
Seier de Seatoun

In 1066 vecht Seier met zijn oom Willem van Normandië mee in de Slag bij Hastings. Na de overwinning wordt Willem de eerste Normandische koning van Engeland. Seier krijgt grote stukken land in Schotland, zo’n 10 kilometer ten oosten van Edinburgh. Het land  grenst aan zee en wordt Seatoun genoemd. Seier wordt lord of Seatoun en de naam verbasterd over de jaren tot Seton. De huidige plaatsnaam is Port Seton.

IMG 2321

In 1306 redt Christopher Seton het leven van koning Robert Bruce. Hij mag hierom met Robert’s zus Christian trouwen.  

Seton Palace 

architecture seton sketch

In de 15e eeuw wordt Seton Palace gebouwd en de ernaast gelegen Seton Collegiate Church.

De Setons blijven de rooms-katholieke koning Jacobus II trouw als hij van de Engelse troon wordt gestoten door de protestantse Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje, die getrouwd was met een dochter van Jacobus, Maria Stuart. De Setons worden als Jacobieten verbannen naar het continent, al hun bezittingen achterlatend.

IMG 2322