In de categorie 'je verwacht het niet': leuke mannen die blij worden van begrafenissen regelen, Bijbelteksten doornemen en erfenissen verdelen. En ja, ze hebben ook vrienden en een kroegleven.
NAAM: RIKKO VOORBERG, LEEFTIJD: 34, BEROEP: DOMINEE
"Ik ben opgegroeid in de Bible Belt. Mijn vader was dominee van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Rouveen. Alles bij ons thuis draaide om geloof en het delen met elkaar. Gehoorzaamheid was de belangrijkste waarde die ik overgedragen kreeg van mijn ouders. Wel was er ruimte om zelf na te denken en alle vragen mochten worden gesteld. Maar uiteindelijk was er maar één waarheid, die afgeleid kon worden uit de Bijbel als je ’m op de juiste manier las. Op school en bij m’n vriendjes thuis was het net zo. Een televisie hadden we niet – al was dat volgens mij meer om pedagogische redenen, dan dat mijn ouders dachten dat de duivel daarin zit.”
TE LOSBANDIG
“Toen ik theologie studeerde en theater ging maken, raakte ik verward: buiten mijn beschermde omgeving kwam ik veel interessantere mensen tegen! Zo had ik met theatermakers harde gesprekken over God en werd hij rustig een klootzak genoemd. Die discussies waren realistischer. Het ging over het échte leven in plaats van steeds weer over het ideaal. Dat begon te wringen. Ik was superloyaal, maar geloofde niet meer dat iets dat zo beschermd moet worden – met vormen, rituelen en gehoorzaamheid – een krachtig verhaal kon zijn. Ineens stond alles op losse schroeven en was ik min of meer verlo- ren. Ik wist niet meer wat ik moest geloven. Niet-gelovigen begrijpen vaak beter waar het heen moet met de wereld dan de gemiddelde christen die de Bijbel van buiten kent. Dat kunstenaars buiten de kerk worden gehouden omdat ze te lastig, te kritisch en te losbandig zouden zijn, vind ik een gemis. Juist dat soort calvinisme is strijdig met de christelijke idee van delen, geven en vieren. In het verhaal van Jezus zit überhaupt weinig versterving; hij wordt zelfs dronkaard genoemd, was voortdurend met mensen aan het eten. Geweldig, vind ik, het leven moet gevierd worden.”
(PDF)
Tags: artikelen