• "There is no greater agony than bearing an untold story inside you."

    Maya Angelou, poet, memoirist, and civil rights activist

Clan Seton

Clan Seton

Aan de naam Seton kleeft een rijk gedocumenteerd en roemrucht verleden. De naam komt uit Schotland en in de National Portrait Gallery in Edinburgh hangen verschillende earls en lords Seton. Meest markant is het metershoge doek met George, 7th lord Seton (1531–1586), rechtsboven in het overzicht hiernaast.

Hij is afgebeeld in het roodfluwelen kostuum waarin hij de bruiloft van Mary, queen of Scots, en de Dauphine van Frankrijk bezocht. George was een van de onderhandelaars van het huwelijk. Na Mary’s terugkeer in Schotland werd hij haar master of the household en lord provost van Edinburgh. Linksboven zie je het familiewapen van Seton: drie halve manen, omringd door een dubbele lijn, afgezet met Franse lelies om de Franse (Gallië) herkomst van de familie te benadrukken.

National Records of Scotland

Roodste bloed van Schotland

In het iets verderop gelegen archief is veel te vinden over de familie waarover wordt gezegd dat ze het roodste bloed van Schotland heeft. Eeuwenoude documenten, handgetekende stambomen, illustraties; zelfs hele boeken zijn erover vol geschreven. En nog steeds.

In het voorjaar van 2018 kwam 'The Seton Secret' uit, over de ontdekking van een oud manuscript, dat aanwijzingen voor de verborgen schat van de Tempeliers bevat.

Vanaf september 2018 draaide 'Outlaw King' in de bioscopen, met Steven Cree als Sir Christopher Seton en Chris Pine als Koning Robert Bruce. De film gaat over de moord op troonpretendent John Comyn op 10 februari 1306 in de kerk van Dumfries.

Merovechcompilatie

Stamvader Merovech

De bloedlijn van de Setons voert terug naar de legendarische Merovech, de eerste koning van de Franken. Het heersende geslacht van de Merovingen, zoals ze werden genoemd, woonde aan de Merwede of Merowe, waar deze samenvloeit met de Maas en waar later Slot Loevestein (rechtsonder) zou worden gebouwd. Merovech zou hieraan zijn naam ontleend hebben; Meerwege, hij komt van zee.

Dat hij van zee komt is overigens een mythe. Merovech’s moeder zou tijdens het baden in de rivier aangerand zijn door een zeemonster en zwanger zijn geraakt. Merovech werd hieruit geboren en zou daarom blauw bloed hebben gehad. Dit is een van de verklaringen van de oorsprong van blauw bloed.

Boudewijn En Judith

Karel de Grote

Het Merovingische koningshuis gaat op in het Karolingische, van Karel de Grote. Hij was vanaf 9 oktober 768 koning der Franken en op 25 december 800 kroonde paus Leo III hem keizer van het Roomse Rijk. Zowel de Duitsers als de Fransen voeren het begin van hun nationale geschiedenis terug tot Karel de Grote.

Via zijn zoon Lodewijk de Vrome (linksonder) en daar de zoon van, Karel de Kale (rechtsonder) gaat de Seton-lijn verder naar zijn dochter Judith van Vlaanderen. Zij werd op haar twaalfde door haar vader uitgehuwelijkt aan Æthelwulf, de koning van Wessex, om voor het Frankische rijk een buffer te creëren tegen de invallen van de vikingen.

Baldwin I And Judith

Judith & Boudewijn van Vlaanderen

Toen Æthelwulf na een paar jaar stierf, claimde zijn zoon Æthelbald uit een eerder huwelijk, zijn stiefmoeder als bruid. Het hele rijk sprak er schande van en toen ook dit huwelijk na twee jaar strandde, keerde Judith op haar zeventiende, als tweevoudig weduwe, terug naar huis.

Vader Karel stopt haar, in afwachting van een goede derde huwelijkspartij, in een klooster. Judith ontsnapt met Boudewijn van Vlaanderen, haar achterneef, met wie ze opgroeide aan het hof en ze trouwen met goedkeuring van Judith’s broer Lodewijk de Stamelaar, die ook hielp bij de ontsnapping. Karel is woedend. Hij onterft Judith en laat haar excommuniceren.

Daar legt zijn dochter zich niet bij neer. Samen met Boudewijn reist ze naar de paus in Rome, waar ze toestemming krijgt voor het huwelijk. Karel gaat schoorvoetend akkoord en schenkt haar enige stukken land in Vlaanderen, Boulogne en Lens. Boudewijn bewijst zich als een uitstekend krijgsheer tegen de vikingen en krijgt de bijnaam IJzeren Arm.

Dougall De Seytoun Sm

Seatoun / Setoun / Seton

Lambert van Lens is de kleinzoon van Judith en Boudewijn. Hij trouwt met Adelheid van Normandië. Ze krijgen een dochter Judith, wiens dochter Maud de vrouw wordt van koning David I van Scotland, en een zoon, Seier, die Dougalle wordt genoemd, omdat hij uit Gallië komt.

In 1066 vecht Seier met zijn oom, Adelheid's broer Willem van Normandië, mee in de Slag bij Hastings. Na de overwinning wordt Willem de eerste Normandische koning van Engeland. Seier krijgt grote stukken land in Schotland, zo’n 10 kilometer ten oosten van Edinburgh. Het land grenst aan zee en wordt Seatoun genoemd. Seier wordt lord of Setoun en de naam verbasterd over de jaren tot Seton. De huidige plaatsnaam is Port Seton.

Christopher

Sir Christopher Seton (1278-1306)

'Good Sir Crystell', zoals hij werd genoemd, werd geprezen om zijn goedheid en zijn enorme kracht. Met zijn tweehandig zwaard van bijna anderhalve meter lang beschermde hij koning Robert Bruce. Christopher was getrouwd met Bruce's zus Lady Christina. Hij was erbij in de kerk in Dumfries, toen John Comyn op 10 februari 1306 werd neergestoken door Robert Bruce. Toen Robert Comyn zich haastte om zijn neef te helpen, sloeg Christopher hem neer met een klap tegen het hoofd. Enige tijd later werd Christopher door de Engelsen gevangen genomen en geëxecuteerd. Op de plek waar hij werd opgehangen, hebben Robert en Christina Bruce een kapel gesticht ter nagedachtenis, Crystell Chapel.

"The noble Seton, ever dear to Fame,
A god-like Patriot, and a spotless Name,
By factious Treason in Lochdown betrayed,
And to Augusta's hostile towers conveyed;
For Scotia's sake resigned his gallant Breath,
Great in his Life, and glorious in his Death."

Anno nu

De Alchemist

In het jaar 1602 leed de Nederlandse schipper Jacques Haussen schipbreuk. Hij spoelde aan in Schotland en werd gered door Alexander Seton, die aan de kust woonde. Alexander verpleegde Jacques en hielp hem terug te keren naar Enkhuizen, waar hij woonde.

Niet lang daarna reisde Alexander naar Enkhuizen, waar Jacques hem gastvrij verwelkomde. Helaas voor hem wilde Alexander graag snel door naar Duitsland. Maar voordat hij ging, wilde hij zijn kennis van de hermetische wetenschap aan Jacques laten zien. Hij transformeerde een stuk onedel metaal naar goud. Jacques was zo onder de indruk dat hij het niet kon laten om het aan de plaatselijke arts, een man genaamd Van der Linden, te vertellen.

Georges Morhoff, een grote autoriteit op het gebied van transmutatie, bevestigt dat hij met zijn eigen ogen een goudstuk zag dat eigendom was van Jean-Antoine van der Linden, een kleinzoon van de arts, in Enkhuizen, die zorgvuldig had genotuleerd om te zeggen dat de transmutatie had plaatsgevonden op 13 maart 1602 om vier uur 's middags.

Seton Palace

Seton Palace

In de 15e eeuw wordt Seton Palace gebouwd en de ernaast gelegen Seton Collegiate Church.

De Setons blijven de rooms-katholieke koning Jacobus II trouw als hij van de Engelse troon wordt gestoten door de protestantse Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje, die getrouwd was met een dochter van Jacobus, Maria Stuart.

De Setons worden in de 18e eeuw als Jacobieten verbannen naar het continent, al hun bezittingen achterlatend.